„Мачорот во чизми“ за новото кино утро во Кинотека

Вториот дел од циклусот насловен 200 години волшебен свет на браќата Грим започнува да се прикажува во Кинотеката на Македонија од денеска (11 мај, сабота) и ќе трае секој викенд (во сабота и недела) се до крајот на учебната година.

11 мај (сабота), 12:00 ч.

12 мај (недела), 12:00 ч.

Мачорот во чизми

(Der Gestiefelte Kater)

игран филм, Германија

2009, 58 мин., колор, ДВД

режија: Кристијан Тиде (Christian Theede)

сценарио: Дитер Бонгарц, Леони Бонгарц, според приказна на Јакоб и Вилхелм Грим (Dieter Bongartz, Leonie Bongartz, Jacob Grimm, Wilhelm Grimm,)

улоги: Роман Книшка, Јакоб Маченц, Јирген Тарак (Roman Knizka, Jacob Matschenz, Jürgen Tarrach)

Најстариот син на мелничарот во наследство ќе ја добие мелницата; средниот син ќе го добие магарето, а најмалиот син, Ханс, сè што ќе добие од својот татко е еден мачор. Разочаран, Ханс ќе се теши со идејата од мачорот да си направи топли крзнени ракавици, но мачорот ќе го убеди својот стопан да му го поштеди животот и да му купи црвени чизми. Така натокмен, мачорот со својата мудрост и итрина ќе стори сè што умее за да им го подобри животите на Ханс и неговите браќа. Ќе улови зајак во шумата и ќе му го однесе на кралот, како подарок. Следните неколку месеци постојано ќе му носи подароци и ќе ја добие наклоноста на кралот…

Проектот е реализиран во соработка со Гете институт, Алфа телевизија и Наше маало продукција.

You May Also Like