„Киненова“ со тридневна програма со филмови на Зеки Демиркубуз

Три фантастични филмови на Зеки Демиркубуз- enfant terrible на турската кинематографија во кино „Милениум“… Фестивалот „Киненова“ ја најавува тридневната програма во која ќе бидете

Read more

Доделени се наградите на фестивалот „Киненова“

Филмот „Блискост“ на Кантемир Балагов е добитник на најградите за најдобро сценарио, најдобра режија и најдобар филм на фестивалот „Киненова“. Одлуката трите награди на

Read more

„Ругање со Христос“ за отворање на „Киненова“, со ограничен број влезници

Премиерата на филмот „Ругање со Христос“ во режија ан Јани Бојаџи по светската премиера на фестивалот во Монтреал, денес (петок, 5 октомври)  премиерно ќе

Read more

Почнува третиот фестивал на дебитантски филмови „Киненова“

Осум филма се во натпреварувачката селекција на 3-от Меѓународен фестивал на дебитантски филм „Киненова“, кој под мотото „Првиот никогаш не се заборава“ ќе се

Read more

Игор Анѓелков: Кога културата е „последната дупка од свирката“, работата не е за смеење

„Киненова“ е млад филмски фестивал кој се обидува, и ми се чини, се’ повеќе наоѓа место под фестивалското сонце во нашата земја и меѓу

Read more

Аница Добра ѕвезда на фестивалот „Киненова“

„Покондирана тиква“, „Веќе видено“, „Собирен центар“, „Балкан експрес“, „Како пропадна рокенролот“, „Црниот бомбардер“…и уште многу други филмови имаат една заедничка нишка – актерката Аница

Read more

Осум дебитанти на „Киненова“, ќе се отвора со „Ругање со Христос“

Вкупно осум филмови се во натпреварувачката селекција на 3-от Меѓународен фестивал на дебитантски филм „Киненова“, кој под мотото „Првиот никогаш не се заборава“ ќе

Read more