„Турандот“ повторно на сцената на Македонската опера и балет

Во Македонската опера и балет, на 9 февруари (среда) во 20 часот, ќе биде изведена операта „Турандот“ од Џакомо Пучини. „Турандот“ е опера во

Read more

Оперската претстава „Лучија од Ламермур“ на Гаетано Доницети во МОБ

Оперската претстава „ Лучија од Ламермур“- Гаетано Доницети… Во рамките на 47. Мајски оперски вечери, на 15 мај ќе се одржи психолошки фасцинантната опера

Read more

„Кармина Бурана“ на сцената на МОБ

Македонската опера и балет ја најавува моќната изведба на најпопуларната сценска кантата „Кармина Бурана“ од германскиот композитор Карл Орф. На 2 април со почеток

Read more

Oперската претстава „Риголето“ на сцената на МОБ

Македонската опера и балет Ви го најавува бисерот на оперската уметност – „РИГОЛЕТО“, едно од најголемите и најсилни оперски ремек-дела на таткото на операта

Read more

Спектакуларната „Турандот“ на сцената на МОБ

Операта „Турандот” од Џакомо Пучини ќе биде изведена на 1 март (петок) 2019 година, со почеток во 20.00 часот во Македонската опера и балет.

Read more

„Хофманови приказни” на Жак Офенбах на сцената на МОБ

Македонската опера и балет Ви ја најавува романтичарската опера „Хофманови приказни” на Жак Офенбах, во која поетот Хофман ги раскажува своите вонвременски приказни за

Read more

На денешен ден: Почина Георги Божиков

На денешен ден, 21 ноември 1986 година во Скопје, починал Георги Божиков, истакнат македонски оперски уметник, првенец на Операта при Македонскиот народен театар. Роден бил

Read more

„Севилскиот бербер“ во МОБ

Во салонот на Македонската опера и балет денеска ќе биде изведена популарната опера „Севилскиот бербер“ од Џоакино Росини, комична приказна за победата на младоста

Read more

МОБ со нов директор

Министерството за култура информира дека баритонот и оперски режисер Дејан Прошев е избран за директор на оваа установа, според објавениот Конкурс за избор на

Read more