Според Илон Маск од Лондон до Сиднеј ќе се патува за помалку од час

Илон Маск си постави нова амбициозна цел – крај за долгите авионски летови. Благодарение на Спејс-Икс патничката ракета во развој, патот од Лондон до

Read more

Зошто е сè толку скапо на Исланд?

Сè повеќе луѓе одлучуваат да ја посетат земјата на гејзери и вулкани Исланд, но повеќето од нив се враќаат од таму, без скршен денар…

Read more

Професор по психологија аргументира против феминистичките теории за нееднаквост

Универзитетскиот професот Џордан Питерсон, во телевизиско интервју си поигрува со наративите на водителката, дека западното општество е во секоја форма доминантно од страна на

Read more

Венеција воведува туристичка такса до десет евра

Венеција, која годишно ја посетуваат 24 милиони туристи, планира да воведе туристичка такса во износ до 10 евра. Висината на таксата ќе се движи

Read more

Репортажа на британски новинар од австриското село Факинг

Изминатите неколку години, се направија мал милион шеги на сметка на малото село Факинг (Fucking) во Австрија… Ова прекрасно малечко село, со околу 300

Read more

Јулијански и Грегоријански календар

Јулијанскиот календар го вовел Гај Јулије Цезар и се користел во цела Европа до 16 век, кога се прифатил Грегоријанскиот календар. На првиот екуменски

Read more

Ова не е време на географски откритија, ниту борба за освојување на нови простори

Нашиот век е обележен од големи научни откритија. Ако во двата века – 18. и 19. бевме сведоци на две големи технолошки револуции благодарение

Read more

Нема веќе мини сукњи, непристоен речник и политика на факултетите

Србија воведува ред на високообразовните установи. Голем  број од факултетите во Србија воведоа правила за однесување и облекување за да се стави ред кај

Read more

Дедо Таљат си гази по модните писти со 82 години

Интернет сензацијата дедо Тони или Таљат Селмани, повторно е во центар на случувањата, овој пат на модната писта. Evo ga, pi*da mu materina! pic.twitter.com/bm3MGQeRvT

Read more

Необични забрани кои до неодамна важеле на Исланд

Исланд е единствен првенствено поради својата природа, но и поради необичните забрани, кои биле на сила во текот на неговата долга историја и кои

Read more