Топ 10 најчисти градови во светот

Запуштената околина и оштетените патишта можат да бидат одбивни за секој од посетителит, и да остават негативни впечатоци за местото кое би го посетиле. Денес хигиената е еден од главните услови за успех во туризмот. Kолку почист во градот, толку привлекува повеќе туристи.

Ние ќе ги запознаеме првите 10 најчисти градови во светот.

10. Фрајбург, Германија

Еко-град во Германија, кој е десеттиот најчист град во светот. Прекрасен град кој е опкружен со зелени ридови, а неговите граѓани се многу заинтересирани за еко-пријателски стратегии. Градот е исто така туристичко место поради својата чистота, свеж воздух и планински патеки.

9. Осло, Норвешка

Норвешкиот главен град не е само своевидно срце на она што е Европа денес, туку е и деветтиот најчист град во светот. Влада на Норвешка е многу конкретна во однос на прашања како што се управување со отпад, отстранување на ѓубрето и загадување. Градот е чист и убав.

8. Хелсинки, Финска

Главниот град Финска го одзема здивот на посетителите со живописните пејзажи, прекрасни знаменитости и добро распоредена архитектура. Градот е центар на културата и образованието, а властите не оставаат ни камче да видите фрлено, тука едноставно се одржува убавината на градот.

7. Велингтон, Нов Зеланд

Иако градот не е популарна дестинација меѓу туристите, но оваа едвај населена област на крајот на Светот е многу добро одржувана и уредна. Неверојатен град, кој го привлекува вниманието на набљудувачите со своите речиси совршени знаменитости и архитектура. Совршено место за живеење!

6. Копенхаген, Данска

Што се однесува до животната средина, данскиот главен град се издвојува од нередот. Земјата има богата историја на култура и традиции, а престолнината ги следи стапките. Одржувањето на градот е апсолутно беспрекорно, што го прави шестиот најчист град во светот.

5. Кобе, Јапонија

Јапонците се добро познати по својата дисциплина и одговорност и затоа се во постојан чекор во одржувањето на нивните градови чисти. Градот Кобе се наоѓа во близина на Осака и е петти најчист град во светот. Растот на економијата и одговорните граѓани придонесуваат за одржување на градот чист.

4. Минеаполис, Минесота, САД

Буквално значи “град на вода”, тој е еден од најнаселените и најчисти градови во САД. Градот се наоѓа на двете страни на реката Мисисипи и е многу развиена економија во поглед на трговијата, услугите и транспортот. Високиот износ на даноци е исто така одговорен за одржување на градот до неговиот сегашен стандард.

3. Хонолулу, Хаваи, САД

Тропскиот рај и бисерот на Хаваи-Хонолулу е трет најчист град во светот. Како главен град на островите, сите финансиски ресурси се концентрирани во главниот град. Местото не е многу населено и неговото одржување е згрижено од својот огромен туризам. Тука нема толеранција на ѓубре и ги поздравува сите туристи со отворени раце.

2. Аделаида, Австралија

Аделаида е главен град на Јужна Австралија и се смета за еден од најдобрите градови во кои се живее. Градот се наоѓа помеѓу заливот Св.Винсент и Големата планина, се многу важни во поглед на економијата и културата. Исто така е комерцијален центар на земјата, поради своите различни финансиски институции.

1. Калгари, Канада – најчист град во светот

Најчистиот град во светот се наоѓа помеѓу Карпестите Планини (Rocky Mountains) и прериите во Канада. Исто така, има две реки што течат низ неа, додавајќи ја убавината на градот. Нејзината главна област на загриженост е производство на енергија, што ги објаснува неговите одлични услови и организирана заедница и услуги.

You May Also Like