Нов повик на програмата „Инкубатор“ за млади уметници

Програмата „Инкубатор“ за развој на младинската културна сцена, која ја организира Културниот центар „Интерарт“, објавува нов отворен повик за аудиции на млади уметници. Тие

Read more

Нов проект на МКЦ за афирмација на младите автори

Младинскиот културен центар повикува млади независни и неафирмирани автори на возраст до 30 години да се пријават на новиот проект „Сирова култура“, што планира

Read more

Од музичките фестивали, нова одлука само за фестивалот „Златно славејче“

Комисиите за драмска дејност и за визуелни уметности, архитектура и дизајн го завршиле преразгледувањето на одбиените апликации и остануваат на истиот став во однос

Read more

Министерство за култура: Ќе има буџет ако бидат одобрени нови проекти

Пет од деветте комисии кои денеска ги преразгледуваа одбиените апликации од конкурсот за поддршка на проекти во културата во 2019 година, од Министерството за

Read more

Асаф Адеми: Сите одбиени проекти повторно ќе се разгледаат

Министерот за култура Асаф Адеми од Берлин, во врска со реакциите на јавноста за резултатите од Годишните конкурси на Министерството за култура, пред медиумите

Read more

Фирми формирани два дена пред конкурсот добиле пари од Министерството за култура

На шест пријавени фирми на скандалозниот конкурс за проекти од национален интерес во културата за 2019 година, во делот за музичко-сценска дејност една како по правило

Read more

Зоја Бузалковска: Вие г-дине Заев, не ја ставивте културата ПОД ТОЧКА РАЗНО, вие ЈА ЖРТВУВАВТЕ!

Режисерката Зоја Бузалковска со писмо до Зоран Заев, даде оставка од Советот за култура поради Годишната програма на Министерството за култура: Кога во септември

Read more

Јавен повик: „Од центарот кон периферијата: Културата како алатка за социјален развој“

Град Скопје ги повикува сите заинтересирани правни субјекти и тоа: установи од областа на културата, здруженија на граѓани и фондации, како и други правни

Read more

Авалон продукција: Како е тоа можно да не нема во годишната програма на Министерството за култура?!

По објавувањето на резултатите од Годишната програма за поддршка на проекти од национален интерес на Министерството за култура, со соопштение за јавноста излезе Бобан

Read more

Министерството за култура ги објави резултатите од годишната програма

Утринава, Министерството за култура ги објави резултатите од годишната програма за финансирање проекти од национален интерес во сферата на културата. Конкурсот минатата година предизвика

Read more