Инфлација, има или нема?

Политичката криза и неспособноста на актуелната владејачка гарнитура почнува на дневна основа да влијае врз грбот на обичниот македонски народ. И покрај „севдахот“ на

Read more

Рапсодијата на Пинокио

По локалните избори уште токму се продлабочи севкупната институционална криза. Сите сме на „стенд бај“ и во очекување на промени, сеедно какви. Дали тоа

Read more

На Скопје и на скопските општини им е потребна промена и нова енергија

На само неколку дена сме од гласањето за градоначалници и совети, па сметам дека оваа колумна треба да е наменета токму за таа тема,

Read more

Каков попис спроведовме?

Единствено нешто позитивно од неодамна спроведениот попис е тоа што воопшто се одржа, и ништо повеќе. Работата се заврши во смисла „помина и тоа

Read more

Нема држава со сервилни слуги

Сево ова кое деновиве се случува дава силна потврда на она кое постојано го повторувам дека нема држава се додека полтрони и лигуши се

Read more

За македонските црвени линии и пост изборна Бугарија

По изборите кои викендов завршија во соседна Бугарија, политичката нестабилност продолжува и ќе трае, а уверен сум дека и дисфункционалните односи со Македонија уште долго време ќе останат

Read more

Никој за ништо веќе не ви верува

Едно нешто за кое веќе мислевме дека е завршена работа од минатото, беа лажните политички ветувања.  Можете што сакате да кажете за владеењето на

Read more

Дефокусирање од реалните проблеми

Секој пат кога ништо не функционира, секоја власт наоѓа начин да ја дефокусира јавноста со некоја тема која ќе ги поларизира односите, ќе креира

Read more

За нашиот бисер охридски и македонското градителско наследство

Заштитата на градителското наследство го зазема најслжениот дел од целукупната заштита на културното наследство. Од една страна, тука се испреплетуваат конзерваторско-реставраторските практики, а, од

Read more

Тешка геостраТешка грешка

Згрешени сме сите, драги мои. За сите пари, комплет. Сево ова што ни се случува му дадовме легитимитет летово на изборите. Нека ни е

Read more