„Колонизација/Деколонизација на природата“ тема на Ликовната колонија Галичник 2023

„Колонизација/Деколонизација на природата“ e тема на Ликовната колонија Галичник 2023, која ќе се одржи во Галичник, во периодот 12-20.8.2023 година. Имплементацијата на предностите на

Read more

Биенална изложба на „Ликовната колонија Галичник“ во Мала станица

Биеналната изложба на 31та и 32та сесија на Ликовната колонија Галичник ќе се отвори на 9.11.2021  (вторник) во Националната галерија на Македонија, објект Мала

Read more

Јубилејна 30-та интернационална Ликовна колонија Галичник

Во тек е јубилејната 30-та интернационална Ликовна колонија Галичник, која започна на 15 август 2019 година, а која ќе трае до 22 август. На

Read more

Галичка свадба по 46-ти пат за Петровден

И годинава (од 12 до 14 јули 2019 година)  по 46-ти пат, на падините на Бистра, во живописниот Галичник, ќе се одржи традиционалната културно-сценска

Read more

На денешен ден: Почина Нове Франговски

На денешен ден пред две години почина Нове Франговски (02.08.1939, Галичник – 25.03.2017, Скопје), еден од најекспонираните претставници на средната генерација ликовни уметници во

Read more

Од народната култура на Мијаците

По дојадувањето после донесувајет домашните на софра, по адетот старински, еден леб, за да го дарувајет гостите младенчето. Даровите се обично пари (монети) златни

Read more

Започнува 29-та Меѓународна ликовна колонија Галичник

Почнувајќи од 15.08.2018 година (среда), ќе започне традиционалната 29-та Меѓународна ликовна колонија – Галичник, која ќе се одржи во срцето на Мијачијата, село Галичник.

Read more

Галичка свадба

Од свадбените традиции што се одржуваат за време на целокупната свадбена свеченост во селото Галичник најмногубројни и најзначајни се оние во куќата на момчето,

Read more

Од минатото на мијачијата: Обичаи и верувања

Татковото огниште, мајчината љубов, местниот говор и носијата, семејните воздишки е тоа што често ги тера да се вратат во родното место. Родољубие Тукашната

Read more

Завршува 45-тото издание на Галичка свадба

Со изведување на свадбените ритуали и со венчавката на младенците Тања Лепческа, со потекло од Галичник и Златко Димовски во храмот „Св. Апостол Петар и Павле“

Read more