Галичка свадба по 46-ти пат за Петровден

И годинава (од 12 до 14 јули 2019 година)  по 46-ти пат, на падините на Бистра, во живописниот Галичник, ќе се одржи традиционалната културно-сценска

Read more

Галичка свадба

Од свадбените традиции што се одржуваат за време на целокупната свадбена свеченост во селото Галичник најмногубројни и најзначајни се оние во куќата на момчето,

Read more

Завршува 45-тото издание на Галичка свадба

Со изведување на свадбените ритуали и со венчавката на младенците Тања Лепческа, со потекло од Галичник и Златко Димовски во храмот „Св. Апостол Петар и Павле“

Read more

Галичник со споменик на Ѓорѓија Пулевски

Во текот на вчерашниот ден (сабота, 16 јули 2011 година) во Галичник, срцето на Мијачијата, беше поставен споменик на великанот на македонската лексикографија, големиот

Read more