Основана e академија „Анте Поповски“

Академија „Анте Поповски“ е основана во рамки на програмските активности на меѓународната поетска манифестација „Анте Поповски – Антево перо“, што се одржа во родното

Read more

Викендов врачување на наградата „Антево перо“

В петок и сабота во Скопје и во Лазарополе ќе се одржи Меѓународната културно-поетска манифестација „Анте Поповски – Антево перо“. Отворањето на дводневната манифестација

Read more

Од минатото на мијачијата: Обичаи и верувања

Татковото огниште, мајчината љубов, местниот говор и носијата, семејните воздишки е тоа што често ги тера да се вратат во родното место. Родољубие Тукашната

Read more

Лазароско-галички антагонизам 

Антагонизмот меѓу луѓето од Галичник и оние од Лазорополе е прусутен од дамнина. Се практикувал секогаш и насекаде, особено во туѓина, на печалба. Се

Read more