Се одбележа годишнина од Холокаустот на битолските Евреи

Во Битола се одбележаа 76 години од депортирањето на евреите од овој град, и освен домаќините, на денешната комеморација „Праведници меѓу народите“ учествуваа и

Read more

Изминаа 69 години од депортацијата на македонските Евреи

Еврејската заедница во Република Македонија со известување дека денес и утре, (недела 11.03.2012  и понеделник 12.03.2012), со неколку активности ќе ја одбележи 69 годишнината

Read more

Музејот на холокаустот – спомен на загинатите Евреи од Македонија

На Балканот луѓето се сеќаваат. На 11 јуни десетици илјади луѓе се собраа во Сребреница, во источна Босна, на годишнината во сеќавање на 8000

Read more

Меморијалниот центар на холокаустот низ слика

За сите оние кои до сега не биле во можност за го посетат и видат новоизградениот Меморијален центар на холокаустот

Read more

Цвеќе пред спомен – плочата во Монополот

Пред спомен-плочата во Монополот во Скопје – Тутунскиот комбинат, делегации од земјава и од странство,

Read more

Се отвори Меморијалниот центар на холокаустот

Трите урни од Музејот на град Скопје со гардиска поворка беа пренесени во Меморијалниот центар на холокаустот

Read more

Изложба „Евреите во Македонија“ во Музеј на град Скопје

Во Музејот на градот Скопје, вечерва (8 март 2011 година) ќе биде отворена изложбата „Евреите во Македонија“

Read more