Лин Хваи-Мин со порака по повод Меѓународниот ден на танцот

Носителот на светската порака по повод Светскиот ден на танцот 29 Април, 2013 , тајванскиот изведувач и кореограф Лин Хваи-Мин, со свое обраќање во имe на Светска организација за изведбени уметност.

Порака од Лин Хваи-Мин, основач / уметнички директор на Клауд Гејт Денс Театар од Тајван.

Во големиот предговор на „Книгата на песните“, Антологија на поеми од десеттиот и седмиот век пред Христа, пишува:

„Емоциите се мешаат за да заземат форма на зборови.
Ако зборовите не се доволни, тогаш зборуваме со знаци.
Ако знаците не се доволни, тогаш ги пееме.
Ако пеењето не е доволно, тогаш несвесно
нашите раце ги танцуваат и нашите прсти им ракоплескаат.“

Танцот е моќна експресија.
Им зборува на земјата и небото.
Зборува за нашето радување, за нашиот страв и за нашите желби.
Танцот зборува за недопирливото, истовремено ја одразува состојбата на умот на
личноста, темпераменти и карактери на луѓето.

Како во многуте светски култури, домородците во Тајван танцуваат во круг.
Нивните предци верувале дека така злото ќе биде задржано вон кругот.
Фатени за раце, тие ја делат топлината меѓу себе и се движат во заемен пулс.
Танцот ги зближува луѓето.

И танцот се случува во точката на исчезнување.
Движењата ги снемува онака како што се појавуваат.
Танцот постои само во тој краткотраен момент.
Драгоцен е. Тој е метафора за животот.

Во ова дигитализирано време, сликите во движење заземаат милион форми.
Тие се фасцинантни.
Но, тие никогаш не можат да го заменат танцот бидејќи сликите не дишат.

Танцот е славење на животот.

Исклучете ги телевизорите, исклучете го компјутерот и дојдете да танцувате.
Изразете се себе си преку тој божествен и достоинствен инструмент, вашето тело.
Танцувајте и придружете им се на луѓето во бранувањата на пулсот.
Остварете го тој драгоцен и краткотраен момент.
Да го прославиме животот со танц.

You May Also Like