„Верси за збогум“ од Иво Мијо Анд­риќ, на македонски

Меѓу бројните автори кои потекнуваат од територијата на Босна и Херцеговина, поз­на­та како тектонска плоча каде што се ис­преп­летуваат бројни култури и цивилизации, зна­чајно

Read more

„Ватикан њуз“ го воведе и македонскиот јазик во употреба

На месец дена пред официјалната посета на папата Франциск на Македонија, закажана за 7 мај, „Ватикан њуз“ го додаде македонскиот јазик на својата веб-страница

Read more

Македонците во Грција бараат признавање и право на образование на македонски во училиштата

(11 Ноември 2018 година, Лерин) Денес во Горно Врбени (Ксино Неро на грчки), леринско, се одржа третиот Конгрес на Македонската партија во Грција –

Read more

Промоција на книга од Плевнеш во Белград

Денеска (петок, 28 декември, 2012) во Клубот на писатели на Србија, ќе се промовира романот „Осмото светско чудо“ на македонскиот писател Јордан Плевнеш. Романот

Read more