Источен петок (Балаклија) во Битола и битолско

ИСТОЧЕН ПЕТОК – БАЛАКЛИЈА е православен верски празник кој се слави во четврток и петок, по ВЕЛИГДЕН. Имено, Пред повеќе од еден век, по

Read more

Во тек се Велигденските пости – Зошто е добро да се пости?

Освен религиски причини за постење, постовите се и еден од трендовите во исхраната. Од памтивек во многу цивилизации и религии, гладувањето е познато како

Read more

Што се случи со Христос?

Велигден! Прашав едно петгодишно детенце дали знае зошто се слави Велигден. Тоа ми рече: „Знам! За да се кршиме со јајца!“ Неговото незнаење барем

Read more

Филип Втори Арена се отвара на Велигден

Само десет дена до пуштањето во употреба на Филип Втори Арената. На 24 април, прв ден Велигден, таа ќе биде ставена во функција. Нашиот

Read more