Културните работници со најава за штрајк поради недонесување на нов колективен договор

По неуспешните преговори со Владата за нов колективен договор и прилагодување на платите на вработените во секторот култура, репрезентативниот синдикат во дејноста, излезе со следното соопштение:

Сакаме да ја информираме јавноста и вработените во културните и уметничките установи дека СКРМ започнува со штрајк на 24.12.2019 година заради непотпишување на колективен договор кој го очекуваме деценија и половина. Рокот за одговор на Министерството за култура на доставената намера за штрајк истече вчера, на 18.12.2019 г. Од нивна страна не добивме никаков одговор, па Советот на СКРМ одлучи да ја активира последната правна алатка. Штрајкот ќе се одвива во просториите на установите и значи целосен прекин на работата на вработените носители на дејност, помошно-технички персонал и административен кадар. Штрајкот е со од предупредувачки карактер и ќе трае еден ден, а по завршувањето на новогодишните празници ќе се радикализира и ќе трае до целосно исполнување на нашите барања.

Ги повикуваме сите вработени да ни се приклучат, а директорите на институциите да застанат во одбрана и поддршка на нашата борба за остварување на нашите работнички права. Културата е темелна вредност на секоја држава и таа не смее да биде маргинализирана, игнорирана и понижена.

Со почит, Советот на СКРМ“

фото: vecer.press

You May Also Like