Календар со неработни денови за 2020 година

Министерството за труд и социјална политика ја објави програмата за неработни денови за 2020 година. Согласно со Законот за празниците (Сл.весник на РМ број

Read more

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Почнала Првата балканска војна, по која Македонија е распарчена

На 18 октомври 1912 година почнала Првата балканска војна која Србија, Црна Гора и Бугарија, ја воделе против Османлиското царство. Војната завршила со примирје

Read more

Јавна трибина на тема “Раздавање, распродавање или крадење на македонската историја“

Денес (среда, 04. 09. 2019) ќе се одржи јавна трибина на тема “Раздавање, распродавање или крадење на македонската историја“/Пиши-бриши брусалка историја и Дали добрососедството

Read more

Македонски автор застапен во српскиот стрип-магазин „Рас комик“

Неодамна, во издание на Клубот на ликовни уметници, Канцеларијата за млади и Центарот за култура од Рашка, од печат излезе шестиот број на стрип-магазинот

Read more

Народна банка овозможи Македонците да имаат сметки на PayPal, Scrill и слични сервиси

Советот на Народната банка одржа редовна седница на која ја разгледа и ја донесе Одлуката за изменување на Одлуката за начинот и условите под

Read more

Изложба „Интеграција на идентитети“ во Мала станица

Во Националната галерија, објект Мултимедијален центар „Мала станица“ на 26 Jули 2019 (петок) со почеток од 20.00 часот, ќе биде отворена изложбата „Интеграција на

Read more

Македонски народни гатанки

Од богатата ризница на макдонскиот фолклор, Македонски народни гатанки… Кибирит Целјот дрвен во глата црвен.Дрвено, надрвено, на главата нацрвено.Киселина – оцетЉута кучка в кланик

Read more

Детали за посетата на Папата Франциск

Денеска (вторник, 07.05.2019 година) поради посетата на Папата Франциск, во Скопје сообраќајот ќе се одвива по специјален режим. Во централното градско подрачје во Скопје,

Read more

Македонски народни пословици и поговорки

Поговорка или пословица е вид израз кој има структура на реченица и предава некое соопштение или општоважечка порака. Не постои посебен автор кој ги

Read more

На денешен ден: Роден е Гоце Делчев

На денешен ден (4 февруари 1872) се родил Гоце Делчев еден од најголемите македонски дејци и револуционери, борец за независна и самостојна Македонија… Денес,

Read more