Осум дебитанти на „Киненова“, ќе се отвора со „Ругање со Христос“

Вкупно осум филмови се во натпреварувачката селекција на 3-от Меѓународен фестивал на дебитантски филм „Киненова“, кој под мотото „Првиот никогаш не се заборава“ ќе се одржува од 3 до 12 октомври.

Официјалниот дел на фестивалот е од 5 до 10 октомври и ќе биде отворен со дебитантскиот игран филм на Јани Бојаџи „Ругање на Христос“, што ќе биде и негова македонска премиера по светската во Монтреал.

Тој е меѓу осумте филмови во трка за наградите за најдобар дебитантски филм, најдобар режисер, најдобро сценарио и за специјална награда од меѓународното жири, а покрај него во официјалната селекција се уште пет филма од Европа, еден од Иран и еден од Перу.

Селекторот Игор Анѓелков на прес-конференција денеска рече дека било возбудливо да се погледне во најновата светска кинематографија, но и тешко да се направи избор поради плодната продукција и затоа што, рече, има многу дебитанти кои храбро влегуваат во своите први или втори остварувања и обработуваат теми на свој начин.

Директорот Небојша Јовановиќ истакна дека концептот на фестивалот е да им се даде простор на храбри автори-дебитанти кои се зафатиле со теми кои во некои земји се игнорирани и ставени на страна, а нивните автори третирани како неподобни.

„Ругање со Христос“ бил избран зашто го исполнува критериумот да е дебитантски и поради заложбата на „Киненова“ да има и македонски дебитантски филм во програмата.  Слектиран е пред реакцијата од Министерството за култура кое филмот го оцени како скандалозен и контроверзен. Филмот освои награда во Монтреал, селектиран е и за Торонто, во Македонија не е прикажан досега и е достапен само трејлерот.

– Воопшто не го знаевме ниту го предвидовме тој општествен контекст околу филмот. Се водевме според принципите на квалитетот на филмот и дали заслужува да биде во натпреварувачката селекција. Сметавме дека заслужува и дека е необичен и храбар авторски филм во смисла на филмска нарација. Темата што ја обработува е регионална, од балакнскиот контекст, и воопшто не е фокусиран на она што можеби тејлерот го претставува. Нема нешто од што некој може да биде навреден или да се плаши. Секако, би ја поминал нашата цензура на фестивалот доколку сметавме дека има нешто проблематично во содржината, рече Јовановиќ кој рече очекува да спласне тензијата по македонската премиера на филмот, за која ќе го поканат и министерот за култура.

Сцецијален гостин на „Киненова“ ќе биде сценаристот и режисер од Турција Зеки Демиркубуз и ќе бидат прикажани четири негови филмови.

Тој ќе одржи и мастеркласа во Кинотека, каде што, исто така, мастеркласа ќе одржи и хрватскиот сценарист Анте Томиќ – за трикови во пишувањето филмски дијалози. На фестивалот ќе има уште една специјална гостинка која организаторите ќе ја соопштат дополнително и ќе и биде врачена награда за особен придонес во филмската уметност на отворањето на „Киненова“.

Во рамки на фестивалот првпат во Македонија ќе биде претставена норвешката кинематографија со проекција на пет филма, од кои два од  најпознатиот режисер на таа земја – Ерик Попе.

Ќе има и „Балканска филмска програма“, проекции на двата први филма на Ингмар Бергман од 1946 година („Криза“ и „Кризата во нашата љубов“)  по повод 100 години од неговото раѓање, детска филмска програма, како и две работилници – за филмска анимација наменета за деца со посебни потреби и работилница во соработка со УНИЦЕФ за зголемување на свесноста за ненасилство врз деца.

You May Also Like