За интелектуалците, за кичмата, за образот…

Долго време верував дека имаме дисфункционална држава затоа што во голема мерка политиката ги игнорира учените, интелектуалците, професорите, талентираните. Сметав дека не доволно пари

Read more

Како да се излезе од ќорсокакот со Бугарија, без да се обезличиме?

Изминатите неколку години се навистина години на искушение за секој Македонец. Она што ни се случува за да опстоиме и како народ, а и

Read more

Три години од велепредавството

На денешен ден, пред точно три години, актуелната власт составена од СДСМ, ДУИ, еден куп сателит политички субјекти, сите партии на македонските Албанци, и

Read more

Одговорност

Одговорноста е нешто што во современиот свет е реалност, а кај нас мисловна именка. Не знам како многумина планираат да ја градат и развиваат

Read more

Како до Европа, преку Бугарија?

Секој оној кој мислеше дека со решавањето на спорот со Грција, дека се е завршено и дека Европа не чека со раширени раце, тешко

Read more

Инфлација, има или нема?

Политичката криза и неспособноста на актуелната владејачка гарнитура почнува на дневна основа да влијае врз грбот на обичниот македонски народ. И покрај „севдахот“ на

Read more

Рапсодијата на Пинокио

По локалните избори уште токму се продлабочи севкупната институционална криза. Сите сме на „стенд бај“ и во очекување на промени, сеедно какви. Дали тоа

Read more

„Злото“ кое ги засени „Прогресивните“

Ироничен наслов за прошталните говори на Премиерот во заминување (така тој најави, го држиме за збор, иако никогаш до сега не останал на истиот)

Read more

„Гејм чејнџ“ или „Гејм овер“?

Навистина ми е непријатно кога слушам изјави на премиер на држава кога тресе зелени, со кои наидува на потсмев кај секого. Исто така, непријатно

Read more

Скопје го огреа ново сонце на слободата

Викендов го видовме епилогот од првиот круг на Локалните избори 2021. Иако многумина беа скептични околу резултатите, посебно кога се однесува за Скопје и

Read more