На денешен ден: Роден е Тодорче Николовски

На денешен ден (16 јануари 1902) во Велес е роден Тодор Николовски – Тодорче, македонски драмски и филмски актер, режисер, еден од основачите на

Read more

IN MEMORIAM: Почина Љупка Џундева

Почина тивката дама на Македонскиот народен театар, Љупка Џундева… На 84 годишна возраст, почина Љупка Џундева, чиј сензибилитет се опишува како „тивката дама на

Read more

IN MEMORIAM: Почина Ванчо Петрушевски

Денес, (сабота, 25 август) во несреќен случај од струен удар, умре еден од великаните на македонското глумиште, актерот Ванчо Петрушевски. Ванчо Петрушевски (роден на 19 април

Read more