На денешен ден: Роден е Ненад Стојановски

На денешен ден (19 август 1952) во Скопје, се роди Ненад Стојановски, македонски театарски, филмски и телевизиски актер.

По членувањето во Детската радио-драма и во експерименталните аматерски драмски состави „Кактус“ и „Кај Св. Никита Голтарот“, а по завршувањето на Факултетот за драмски уметности, Ненад Стојановски настапувал на сцената на Драмскиот театар во Скопје, а гостувал и на повеќе други сцени.

Повеќе пати настапувал на Дубровничките и Сплитските летни игри, а учествувал и во повеќе проекти при Драмата на Македонскиот народен театар.

Добитник е на голем број високи сојузни и републички награди и признанија: две Стериини награди, највисокото општествено признание на Македонија, Наградата „11 Октомври“, Наградата на „Млад борец“, на ревијата „Екран“ за најпопуларно филмско и ТВ лице и на Театарските игри „Војдан Чернодрински“ во Прилеп.

Во 1985 година е прогласен за глумец на годината според ревијата „Екран“, добитник е на Наградата на весникот „Дневник“ од Нови Сад, добитник на „Златен медал“ на Театарските свечености во Шабац, за улогата во претставата „Кула Вавилонска“.

Бил оженет со актерката Силвија Стојановска и имаат две ќерки Ана и Јана, кои денес се исто така актери, како и нивните родители.

Починал ненадејно на 14 јули 1998 година во Скопје.

 

Филмографија

1975  Илинка ТВ-филм   Дејан
1976  Цимерите од соба 306 ТВ-филм
1977  Пресуда ТВ-филм
1977  Сослушувањето на железничарот ТВ-филм
1981  Лет во место ТВ-филм    Михајло
1982  Илинден ТВ-серија
1983  Ликвидатор ТВ-филм
1983  Записник ТВ-филм
1984  Јуначко колено ТВ-серија
1984  Лет во место ТВ-филм
1984  Диво месо ТВ-филм
1984  Дупло дно ТВ-филм
1984  Камчевци ТВ-серија
1985  На наш начин ТВ-филм
1985  Од зад грб ТВ-филм
1985  Тетовирани души ТВ-филм
1985  Трговецот од Солун ТВ-филм
1985  Бушава азбука ТВ-серија
1986  Состојба на инфаркт ТВ-филм
1986  Среќна нова ’49 ТВ-филм
1987  Трета доба ТВ-филм
1987  Смртта на Дантон ТВ-филм
1987  Хај-фај ТВ-филм    Матеј
1988  Скопски сновиденија ТВ-филм
1988  Мојсие од моето масло ТВ-филм
1988  Црна дупка ТВ-филм       Силјан
1989  Тврдокорни ТВ-серија
1989  Еурека ТВ-серија
1990  Трст виа Скопје ТВ-серија          Кирил
1990  До, ре, ми ТВ-серија
1990  Кула вавилонска ТВ-филм
1991  Опстанок ТВ-серија
1991  Болва в’ уво ТВ-филм
1991  Царуга ТВ-филм
1992  Заминување од Пасквелија ТВ-филм
1992  Време, живот ТВ-филм
1992  Сили во воздухот ТВ-филм       Миле
1992  Чернодрински се враќа дома ТВ-филм
1993  Грев или сприцер ТВ-филм
1994  Прекалени ТВ-серија
1997  Ojdipus Tiranos Sofocleus ТВ-филм
1997  Добредојдовте во Сарајево ТВ-филм
1998  ТВ Театар ТВ-серија
1998  Збогум на 20-тиот век
1998  Бегство ТВ-филм
1999  Време, живот ТВ-филм

Ненад Стојановски освоил бројни награди:

Награда на Фестивалот „Стериино позорје“ за улогата на Андреја во претставата Диво месо (Нови Сад, 1980);
Награда за најдобар млад глумец на Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ за улогата на Козаков во претставата „Бркотница“, (Прилеп, 1981);
Награда за најдобра епизодна улога на „Војдан Чернодрински“ за улогата на Козаков во претставата Бркотница (Прилеп, 1981);
Награда за глумечко остварување на „Војдан Чернодрински“ за улогата на Пиги во претставата „Среќна Нова ’49“ (Прилеп, 1985);
Награда „11 Октомври“ за улогата на Јаков III во претставата „Дупло дно“ (1985);
Награда за најдобро глумечко остварување на ревијата „Екран“ за улогата на Пиги во претставата “Среќна Нова ’49“ (1986);
Награда од списанието „Дневник“ од Нови Сад за најдобро глумечко остварување на Фестивалот „Стериино позорје“ за улогата на Миле во претставата „Сили во воздухот“ (Нови Сад, 1989);
Златен медал на Театарските свечености „Љубиша Јовановиќ“, за улогата на Дамјан во претставата „Кула вавилонска“.

You May Also Like