На денешен ден: Роден е Живко Чинго

Не денешен ден, 13 август 1936 година, во селото Велгошти, Охридско, е роден Живко Чинго, македонски раскажувач, романсиер и драматург.

Неговите збирки раскази „Пасквелија“, „Нова Пасквелија“, романите „Сребрените снегови“, „Големата вода“, драмите „Образов“, „Ѕидот, водата“ и други, му овозможиле едно од врвните места во современата македонска проза и драмска литература.

Умрел во Охрид, на 11 август 1987 година.

You May Also Like