На денешен ден: Роден е Кочо Рацин

Кочо Рацин или  Koста Апостолов Солев Рацин (Велес, 22 декември 1908 – Лопушник, 13 јуни 1943) — македонски книжевник и социјалистички деец, најпознат по

Read more

На денешен ден е објавена „Бели мугри“ од Кочо Рацин

На денешен ден (25.11) во 1939 година во Самобор близу Загреб е објавена „Бели мугри“, збирка поезија од Кочо Рацин. Таа е трета стихозбирка

Read more

На денешен ден: 80 години од печатењето на „Бели мугри“ од Кочо Рацин

На денешен ден (25 ноември) во 1939 година во градчето Самобор, во непосредна близина на Загреб во Хрватска, во печатницата на Драгутин Шпулер, излегла

Read more

Рацинов ден „Бели мугри“ во Самобор

Заедница на Македонците во Република Македонија и MKД “Oхридски бисер“ од Загреб, организира културна манифестација во (сабота, 24 ноември 2018 година) со почеток во

Read more

Традиционална изложба „Жената како симбол и инспирација“

Во ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“, денеска (08 март 2013 година, петок), ќе се одржи традиционалната манифестација „Жената симбол и инспирација“. Станува збор

Read more

Отворање на Рациновите средби

Министерот за култура Елизабета Канческа – Милевска вечерва (средa, 8 јуни 2011 година) со почеток во  21:00 часот, во амфитеатарот во Младинскиот парк во

Read more