Рацинов ден „Бели мугри“ во Самобор

Заедница на Македонците во Република Македонија и MKД “Oхридски бисер“ од Загреб, организира културна манифестација во (сабота, 24 ноември 2018 година) со почеток во 14 часот, во Самоборски музеј, на Ливадиќева 7, во Самобор.

Организаторот на настанот Рацинов ден „Бели мугри“ ги поканува сите на заедничко дружење по повод 79-годишнината од издавањето на стихозбирката на Кочо Рацин „Бели мугри“.

Програма:

* Полагање венци пред бистата на македонскиот поет Кочо Рацин
* Предавање: Рацин за жената во општеството – проф. д-р Васил Тоциновски
* Реферат за животот и делото на Рацин – д-р Славчо Ковилоски
* Рецитали и поезија од Кочо Рацин во изведба на членовите на литературно-
драмската група “Ленка” и на работилницата по македонски јазик за возрасни
* Пригоден коктел

Покровители на настанот се „Совет за националните малцинства на Република Хрватска“ и „Самоборски музеј“

You May Also Like