Oбрезание Христово, Нова Година, Свети Василиј Велики

Tри празници во еден ден (Именден празнуваат: Васил, Василка, Васка, Весела, Веселинка, Веска, Нове, Новка…) … На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари

Read more

Како се слави Нова година во светот

Светот, со насмевки и здравици ја поздрави Новата 2019 година. Но секоја држава има различни обичаи кога е во прашање прославувањето на Новата година.

Read more

Историја на новогодишните честитки

Првата новогодишна честитка настанала и била испратена во Англија во 1843 година. Џон Калкот Хорсли ја испечатил за неговиот пријател, Сер Хенри Кол, кој

Read more

Новогодишна Зоо бајка во скопската Зоолошка

Овој викенд (22 и 23 декември), во Зоолошка градина Скопје за првпат ќе се одржи дводневна забава за деца „Новогодишна Зоо Бајка”. Од 12:00-16:00,

Read more