Oбрезание Христово, Нова Година, Свети Василиј Велики

Tри празници во еден ден (Именден празнуваат: Васил, Василка, Васка, Весела, Веселинка, Веска, Нове, Новка…) … На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари

Read more

Игрите во периодот на некрстените денови – Василица Сурова

Во некои краишта на Македонија како на пример во струшкиот, демирхисарскиот, охридскиот крај и други обредните игри со маски се играат на верскиот празник

Read more