Изложба на учениците од ДСУПУ „Лазар Личеноски“

Утревечер,  7 јуни 2011 година (вторник) во објектот Чифте амам, ао почеток во во 19:00 часот ќе се отвори завршната изложба на дела од учениците од Државното средно училиште за применета уметност Лазар Личеноски, еднистевно училиште за уметност во државата.


На изложбата ќе бидат претставени околу 90 дела изработени за време на наставната школска година од сите оддели, применето сликарство, применета графика, применто вајарство, дизајн на текстил и облека, дизајн на керамика, дизајн на енетериер и мебел. Изложбата се реализира со поддршка на Министерството за култура,  а по трет пат во соработка со Националната галерија на Македонија.

Оваа изложба се случува во годината на јубилејот, 110 години од раѓањето на основоположникот на современата македонска уметност, Лазар Личеноски и 100 години од раѓањето на Љубомир Белогаски, долгогодишни професори и основоположници на училиштето.

Токму поради годината на одбележубање на јубилеите, изложбата ке ја отвори министерката за култура г-ѓа Елизабета Канческа Милевска, директорката на националната галерија на Македонија, г-ѓа Маја Крстевска и директорот на училиштето, г-дин Ицко Петрески.

You May Also Like