Поезијата на Стефан Марковски дел од меѓународен поетски зборник во Италија

Поезија од Стефан Марковски застапена во меѓународен поетски зборник во Италија…

Поетското дело насловено Брзина на сонот (итал. Il ritmo di un sogno) од македонскиот писател Стефан Марковски е застапено во 15. издание на зборникот Castello di Duino.

На меѓународниот конкурс за поезија и драмски текстови насловен I have a Dream/Ho un Sogno, жирито во состав од дваесетина поети и книжевни критичари ја избра поезијата на Марковски во категоријата Поезија на срцето (итал. Poesie del cuore) во селекција од над 500 поети до 30-годишна возраст во светски рамки.

Петнаесеттото издание на конкурсот и истоимениот фестивал на кој ќе биде промовиран поетскиот зборник се организирани од организацијата Poesia e Solidarietà во соработка со Одделот за општествени науки и уметности IUSLIT при Универзитетот од Трст и Меѓународниот центар за младинско учење и документирање ISDC и ќе бидат обележани во знакот на 500-годишнината од смртта на големиот уметник, истражувач и полимат Леонардо да Винчи (1452-1519).

Промоцијата на зборникот е завршен настан на фестивалот закажан за 31 март во Замокот Дуино во близина на Трст, а каде во текот на 10 дена ќе настапуваат бројни поети, како и видни музички, театарски и уметнички имиња од Италија и светот.

You May Also Like