Концерт „Ветришта од Шпанија: песна и сарсуела“ на „Скопско лето“

На „Скопско лето“ вечерва (вторник, 24 јули)  од 20.30 часот во Музеј на Град Скопје концерт ќе има шпанската сопранистка Марија Еухенија Бош, а на пијано ќе ја придружува нејзината сонародничка Ана Фере.

Концертот е насловен „Ветришта од Шпанија: песна и сарсуела“, организиран од Дирекцијата за култура и уметност-Скопје, во соработка со Амбасадата на Кралството Шпанија.

Сопранистката Марија Еухениа Бош дипломирала на Конзерваториумот за музика на Саламанка, а магистерски студии завршила на Кралскиот конзерваториум во Брисел. Во текот на кариерата настапувала во повеќе оперски куќи, а покрај опери, во нејзиниот репертоар често има и ораториуми. Настапува и како камерен музичар со голем број познати изведувачи и ансамбли во Франција, Италија, Швајцарија, Австрија, Германија, Русија, Полска и Америка.

Пијанистката Ана Фере, потекнува од познато музичко семејство. Пијано и камерна музика изучувала на Конзерваториумот во родното место Жирона и во Барселона. Дипломирала со највисоки оценки и добила дипломи од највисок ранг за пијано и камерна музика. Редовно настапувала како камерен музичар во состави со признати музички уметници, но не ја запоставила ниту солистичката дејност, соработувајќи притоа со различни оркестри во повеќе земји во светот.

Фере има и успешна педагошка дејност на Конзерваториумот во Жирона, каде 12 години го води одделот за пијано и камерна музика со ученици што победиле на различни интернационални натпревари по пијано.

Шпанските музичарки на концертот на „Скопско лето“ ќе изведат дела од Енрике Гранадос, Федерико Момпу, Хоакин Турина, Мануел де Фаља, Пабло Луна…

You May Also Like