Концерт на „Камерно дуо“ во КИЦ во Софија

Пијанистката Арјана Куриу-Груби и виолистот Блерим Груби, членови на „Камерно дуо“, вечерва (вторник, 9 октомври) од 18:30 часот ќе одржат концерт во Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија.

Арјана Куриу-Груби (Тетово, 1971) дипломирала на Музичката академија во Приштина во 1994 година, а во 2011 година ги завршила последипломските студии во класата на проф. Тодор Светиев. Од 1994 година е редовен професор по предметот Пијано на Факултетот на уметности на Универзитетот во Тетово.

Блерим Груби (Скопје,1965) дипломирал во 1989 година на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Лубомир Господинов, под чие менторство ги завршил и последипломските студии. Во 1994 и 1995 година студиски престојувал на Академијата „Chigana“ во Сиена, Италија.

По завршените студии почнал да работи во Македонска филхармонија, а воедно развил и солистичка дејност и учествувал во камерни состави. Имал многубројни настапи на фестивали во балкански земји, како и во Италија, Германија, Австрија, Шпанија, Португалија, Норвешка, Јапонија и САД. Работи како професор на Државниот универзитет во Тетово и на Приштинскиот универзитет, солист е на Косовската филхармонија, во гудачкото трио „Косова“ и член во ансамблот „Бахус-Скопје“.

Арјана Куриу-Груби и Блерим Груби имаат голем број заеднички настапи во Македонија и во странство.

You May Also Like