Изложба на слики и инсталации на Страхил Петровски во Белград

Самостојна изложба на слики и инсталации на Страхил Петровски  насловена „SCHISM /society,culture, history, identity, sequence, masks/“  во Галерија 73, во Белград, во вторник на 11 декември, со почеток во 19 часот.

„Комплекс содржината на најновите уметнички проект на Петровски  SCHISM /society,culture, history, identity, sequence, masks/ е сублимат на сите претходни истражувања во областа на уметноста. На изложбата се карактеризира со сосема свесно и тенденциозно комбинација на социјално ангажирана уметност континент, врз основа на концептуални МЕДИУМИ иконографија: видео, фотографии и инсталации, или класичен начин на презентација во форма на слики. Тоа се толкува и проектирани комплексна и повеќеслојна критички осврт на авторот на многу аспекти на денешната лицемерие, девијација и девалвираност на современото општество на глобално ниво“, вели за него Драгана Спасковска, Историчар на уметност.

Страхил Петровски е роден 1974 година во Куманово, Македонија. Дипломирал во 1997 година од Универзитетот “Св Кирил и Методиј” во Скопје, отсек сликарство на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, со цел класата. Професор Родољуб Анастасов. Во 2000 година завршил постдипломски студии во истата менторска класа. Од 2000 – 2002 година работел како стручен соработник – демонстратор на Факултетот за ликовни уметности, на тема сликарски техники технологија и сликарство во класата на проф. Вело Ташовски, а од 2002 – 2010, со скратено работно време се занимава со Националниот конзерваторски центар НУ во Скопје како асистент – конзерватор во лабораторијата за конзервација и реставрација на икони. Добитник е на неколку значајни награди за сликарство. 

You May Also Like