IN MEMORIAM: Почина Ванчо Петрушевски

Денес, (сабота, 25 август) во несреќен случај од струен удар, умре еден од великаните на македонското глумиште, актерот Ванчо Петрушевски.

Ванчо Петрушевски (роден на 19 април 1951 во Скопје) зад себе остави извонредна театарска кариера, а кај многумина ќе oстане запомнат по Македонските народни приказни, Хикирику, Трст виа Скопје, скечевите со ликот на Рамче…

Студираше во Софија, а дипломирал во Скопје, додека работниот век го помина на сцената на Драмскиот театар во Скопје.

Добитник е на бројни награди, меѓу кои и:

  • Награда за најдобро актерско остварување на Театарските игри „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за улогата на Јанко во „Собирен центар“ од Д. Ковачевиќ
  • Награда „Димче Трајковски“ за епизодна улога на Тетарските игри „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за ликот на Јаков во претставата „Дупло дно“ од Г. Стефановски
  • Најпопуларно ТВ лице според веснокот „Вечер“ за 1987 година
  • Награда за најдобро актерско остварување на филмот и телевизијата според анкета на ревијата „Екран“
  • Државна награда 23 Октомври за остварување во областа на културата и уметноста  во 2016 година.

Улоги:

Балкан бенд
Погрешно време, 2000
Македонски народни приказни, 1989 – 2012
Хихирику ,
Ангели на отпад , 1995
Грев или шприцер, 1993
Време, живот, 1992
Тетовирање , 1991
Елелига Пепелига, 1991
Поштар , 1991
Опстанок , 1990
Среќна Нова ’49 , 1986
Трето доба, ТВ серија, 1986
Климент Охридски , 1986
Солунски патрдии , 1985
Диво месо , 1984
Виновник , 1983
Илинден , 1983
Пресуда , 1977

You May Also Like