Време е за избори! Дали крајот вака мириса…?

Човечка големина е да знаеш кога е доста, кога е крај. Во политиката е познато дека кога колата почнува да оди „низбрдо“, попаметно е

Read more

IN MEMORIAM: Почина Владимир Ендровски – Љац

Почина македонскиот актер Владимир Ендровски – Љац (1963 – 2023), член на ансамблот на МНТ… Со огромно жалење ја споделуваме веста за заминувањето на

Read more

Нова песна “Жал за Ефтина” соработка на охридски и скопски рапери

Охридските рапери Бед Контракт, Багзи, Топал како и јутуберот Вик Какаротски снимија нова песна заедно со пионерите на македонскиот рап Пука Козметика од Скопје.

Read more

Во Русија е откриена една од најстарите синагоги во светот

Остатоци од синагога од пред околу 2.000 години, се откриени во древниот град Фанагорија, којшто се наоѓал во денешна југозападна Русија, на брегот кај

Read more

На денешен ден: Роден е Методија Андонов Ченто

Методија Андонов Ченто е роден на 17 август 1902 година во Прилеп во типично работничко македонско семејство кое живее под жезлото на заедничката држава Кралството

Read more

Изгради го, направи го, па крсти го како сакаш!

Колку сака актуелната власт да тврди дека оди напред, и дека процесите кои се одвиваат отвораат некакви перспективи, суровата реалност е дека сме уназадени

Read more

Македонија е меѓу земјите со најниска стапка на вонбрачни деца во Европа

Во Македонија само 13,7 отсто од децата се родени во вонбрачни заедници, за разлика од Западна и Северна Европа каде што повеќе од половината

Read more

IN MEMORIAM: Почина актерката Катина Иванова

Од Македонскиот народен театар ситна известување за смртта на актерката Катина Иванова. Замина нашата колешка Катина Иванова, актерка која повеќе од четири децении беше

Read more

„Колонизација/Деколонизација на природата“ тема на Ликовната колонија Галичник 2023

„Колонизација/Деколонизација на природата“ e тема на Ликовната колонија Галичник 2023, која ќе се одржи во Галичник, во периодот 12-20.8.2023 година. Имплементацијата на предностите на

Read more

Утнати поенти на структурата која тоне и пишува манифести

Навистина не можам да сфатам, дали актуелната власт и нејзините експоненти не сфаќаат, или им дише главата? Дали имаат толку лоши советници и пи

Read more