Препораки на Марија Монтесори, за работа со деца во група

Неколку корисни совети, кои се дел од техниките на Марија Монтесори, за работа со деца во група: – Не го закачајте детето, ако тоа

Read more

Четири основи на методот Монтесори

Во претходните неколку постови зборувавме за историјатот на Монтесори методот, како и животот и делото на Марија Монтесори. Овој пат, ќе ве запознаеме со

Read more

Мариja Монтесори (1870-1952)

Во малото италијанско гратче Кјаравале (близу Анкона), на 31 август 1870 год., во семејство на висок државен чиновник, се раѓа долго очекуваната ќерка. Крстена

Read more

Дизајн на играчки за деца низ 20-тиот век

Во 1900 година Елен Кеи, реформаторка од Шведска, предскажала дека тоа ќе биде век на детето. Целиот 20-ти век е одбележан со интензивни општествени

Read more

Методот Монтесори во педагогијата

Д-р Марија Монтесори е родена во 1870 год. во Италија. Таа е доктор по медицина, педагог, психолог, хуманист и филозоф. Го завршила медицинското образование

Read more