„Монахот“ од Метју Грегори Луис на македонски јазик

Во книжарниците се појави долгоочекуваниот готски роман „Монахот“ од Метју Грегори Луис. Делото од англиски јазик го преведе Кристина Димкова.

„Монахот“ е дело коешто се смета за најдрастичен и најтрансгресивен готски роман. Исто така, тоа е прво дело коешто претставува монах како злосторник. Во таа смисла, Монахот послужил како модел за голем број идни дела, како на пример Богородичната црква во Париз од Виктор Иго.

Според тематиката на пактови со ѓаволот, силувања, развратности, руинирани замоци и слики на шпанската инквизиција, романот всушност е мерка и компендиум на готскиот стил. Амброзио, како човек кој е блудник и којшто им подлегнува на сопствените пориви, како и човек којшто се предава на сексуални престапи зад ѕидовите на манастирите, е богато портретиран злосторник, како и персонификација на големата доза на недоверба кон католичката црква, со неговите упорни практики поврзани со сакраментите на покајанието, со политичкиот и религискиот авторитаризам, како и со блудниот стил на живот. И покрај големиот број критики, Моханот е едно од најпопуларните дела на романтизмот.

You May Also Like