Фестивалот „Манаки“ понеделнички

Програма на 33-от ИФФК „Браќа Манаки“ за денеска (понеделник, 17 септември, 2012 година):


10:00 Главен настан

Фестивалски центар – театар Битола

Прес-конференција

Претставување на членовите на жири комисијата:Фред Келемен, Дамјан Козоле, Миладин Чолаковиќ, Виржини Сен Мартин, Илија Пенушлиски/ Мoдератор: Благоја Куновски- Доре

Гости од главната програма (Ова мора да е тоа место) Лука Бигаци, кинематографер / Модератор: Благоја Куновски –Доре

Претставување на жири комисијата за програмата Нови визии Пол Каценбергер, Ева Кришкова, Васко Мавровски / Модератор: Сунчица Уневска

Гости од програмата Нови визии (Смрт на човекот на Балкан) Миладин Чолаковиќ, кинематографер, Mирослав Момчиловиќ, режисер/ Модератор: Сунчица Уневска
Гости по повод 65 години на “Вардар Филм“/ Модератор: Благоја Куновски-Доре
10:00 Хотел Епинал Script Corner / Сценариско катче
10:30 Голема сала – Центар за култура Битола Kung Fu Panda 2 / Кунг фу панда 2 91′

USA

Dir: Jennifer YuhVip Junior Program/ Вип детска програма

 

11:00 Мала сала – Центар за култура Битола

Во чест на  Г-дин Кристиан Бергер

The Piano Teacher / Пијанистка 131′

AUT/ FRA/ GER

Dir: Michael Haneke / Реж. Михаел Ханеке

 

 

13:30 Главен настан

Мала сала – Центар за култура Битола

Разговор со Г-дин Кристиан Бергер, добитник на специјална „Златна Камера 300“

 

15:30 Мала сала – Центар за култура Битола Bit Player / Епизодист  22′; People’s Front 12’ /  Народен фронт 12 10′; Game Over / Играта заврши 9′; Breaking the Circles / Недовршена приказна 19′; The museum / Музејот 57′

Macedonian Panorama

 

17:00 Отворање на изложба „Дневникот на изгубената надеж“ – Завод и Музеј (17-21 Окт.)

 

18:00 Голема сала – Центар за култура Битола

Everybody in Our Family / Сите во нашето семејство 107′

ROM/ NED

Dir: Radu Jude

Cin: Andrei Butică

New Visions / Нови визии

 

18:00 Мала сала – Центар за култура Битола

Docville – Sintagma Square, Athens / Доквил – Плоштад Синтагма, Атина 47′

FRA

Dir & Cin: Katerina Patroni

Documentary / Документарна програма
Salman Rushdie, Imagining India / Салман Ружди, Замислувајќи ја Индија 43′

IND

Dir: Elisa Mantin Cin: Raphaël O’Byrne

Documentary / Документарна програма

 

20:00 Голема сала – Центар на култура Битола

There’s a man in the habit… / Човекот кој имаше чудна навика… 15′

MKD Cin: Vladimir Samoilovski

Short Film Competiton / Конкуренција на кратки филмови

 

White Deer Plain / Бел елен поле 188′

CHN

Dir: Wang Quan’an

Cin: Lutz Reitemeier

Main Competition / Официјална конкуренција

 

20:00 Мала сала – Центар за култура Битола

The Long Vacation / Долгиот одмор 82′ SLO

Dir: Damjan Kozole

Cin: Rok Plešnar

Documentary / Документарна програма

 

22:00 Мала сала – Центар за култура Битола

Death For Sale/ Смрт на продажба 117′

BEL/FRA/MAR/GER

Dir: Faouzi Bensaidi Cin: Marc-Andre Batigne

New Visions / Нови визии

 

You May Also Like