Промција на книгата „Лоши песни“ од Братислав Ташковски

Во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ во Скопје ќе биде одржана промоција на книгата Лоши песни од Братислав Ташковски, добитник на наградата за поезија „Ацо Шопов“ на ДПМ за 2013 година. Промоцијата ќе се одржи денеска (29 мај, четврток) со почеток во 12.00 часот.

biblioteka brakja miladinovski Skopje

 

За наградената книга ќе зборуваат проф. д-р Лорета Георгиевска – Јаковлева и проф. д-р Лидија Капушевска – Дракулевска а делови од поезијата на Ташковски ќе интерпретира актерот Томе Витанов.

Братислав Ташковски е поет, романсиер, драмски автор, есиеист и пубицист. Објавил петнаесет првоиздадени поетски книги, шест поетски избори, четири романи, четири драми и една книга есеи. Со посебни книги е преведен на англиски, албански и бугарски јазик а делови од неговото творештво се преведувани на француски, руски, турски, словенечки, српски, полски, шпански и русински јазик. Застапуван е во многу антологиски избори од македонската поезија.
Ташковски е добитник на наградите „Студентски збор“, „Млад Борец“, „ Браќа Миладиновци “, „Рациново Признание“ „Ацо Шопов“ и на „Државната награда од областа на публицистиката“. Покренувач е и главен уредник на списанието за книжевност и клутура АКТ.

You May Also Like