Премиера на „Питачка опера“ на Охридско лето

Вечер (среда, 18 јули) во големата сала на Центарот за култура „Глигор Прличев“ во Охрид, Албанскиот театар од Скопје премиерно ќе је изведе претставата „Питачка опера“.

„Питачка опера“ е од Вацлав Хавел, а поставка во Албанскиот театар е на познатиот босански режисер Дино Мустафиќ.

Делото е напишано кон крајот на минатиот век и многумина повеќе го познаваат „Питачката опера“ како култно дело на Бертолд Брехт, но оваа инсценација на Хавел и неговиот текст е своевидна политичка сатира.

Главната улога во претставата ја толкува актерот Џевдет Јашари, а вечерашната iзведба ќе биде титлувана со превод на македонски јазик.

 

You May Also Like