Прво женско кафуле во Камењане

На 1-ви јуни во 13:30 часот ќе се отвори првото кафуле за жени во с. Камењане. Кафулето се наоѓа на глaвниот пат, на 50 метри јужно од старата општинска зграда.

cafe_girls

Отворањето ќе се одбележи со кратки говори од Медина Синани, сопственичката на кафулето, Хазби Идризи, градоначалник на општина Боговиње, Теута Арифи, градоначалник на општина Тетово и Мери Џо Волерс, сопруга на амбасадорот на САД во Македонија. По официјалниот дел ќе следува коктел.

Медина Синани го започна својот бизнис со помош на грант од иницијативата на УСАИД за поддшка на жени претприемачи. Кафулето ќе вработи неколку локални жени и ќе нуди дополнителни услуги за бизниси предводени од жени во регионот. Кафулето ќе служи за друштвени и бизнис средби за локалните жени, но исто така ќе служи и како изложбен простор за пекарски производи и рачни изработки произведени од жените во регионот.

Пред церемонијата, Проектот на УСАИД за експанзија на мали бизниси, општина Боговиње и Здружението за локален рурален развој ќе потпишат меморандум со кој официјално ќе стапат во партнерство за поддршка на жени претприемачи во Полог. Меморандумот ќе се потпишува во 13:00 часот во старата општинска зграда во Камењане.

You May Also Like