„Хит депо“ од Фарук Шехиќ на македонски

„Македонска реч“ неодамна ја објави поетската книга „Хит депо“ на босанскиот писател Фарук Шехиќ, во препев на Никола Маџиров. „Хит депо“ доживеа неколку изданија во Босна, а на македонски јазик е преведена со поддршка на литературната мрежа за преводи ТРАДУКИ.

Во книгата Шехиќ пишува со директен говор, со лексика која директно именува и e смела, жестока и сурова во именувањето, стиховите и поетските слики што ги создава се одраз на неговата поствоена траума и опсервација на мигот и на животот, со манир на поет битник. Критиката го смета Шехиќ за еден од најталентираните млади автори од подрачјето на некогашна Југославија и предводник на т.н. прегазена генерација. Некои негови книги, како што е „Хит депо“, имаат култен статус кај читателската публика и доживеале неколку изданија.

Фарук Шехиќ е роден 1970 година во Бихаќ, а растел во Босанска Крупа. Бил припадник на Армијата на БиХ (1992-1995) и водач на воена единица. Се здобил со чинот поручник, а бил и тешко ранет. Книжевни трудови објавува од 1998 година. Пишува поезија, проза, есеи, книжевни и ликовни критики. Новинарски репортажи, колумни и други текстови објавувал во магазинот „Start“, весникот „Oslobođenje“ и интернет – магазинот „Žurnal“, како и во белградските „e-Novine.com“ и „Beton“ (elektrobeton.net).

Текстовите му се преведени на десетина јазици: на англиски, француски, италијански, германски, унгарски, холандски, словенечки, украински, полски и македонски јазик.

Ги објавил поетските книги „Песни во зачеток“ (2000), „Хит депо“ (2003), „Транссараево“ (2006), како и двојазичниот избор поезија „Улични посланија“ (2009). Автор е и на книгата раскази „Под притисок“ (2004). Ја добил наградата на весникот „Oslobođenje“ за најдобра необјавена новинарска приказна, втората награда на конкурсот на „Nakladа ZORO“ за необјавена книга раскази во 2003/2004, како и наградата на меѓународниот белградски поетски фестивал „Трни се! Поезија!“ во 2008 година. Член е на Друштвото на писатели на БиХ и на ПЕН центарот на БиХ. Работи како новинар и колумнист во сараевското списание „BH Dani“. Живее во Сараево.

You May Also Like