Македонската филхармонија свиреше „Црвено“

„Црвено“ беше името на концертот што Македонската филхармонија синоќа (четврток, 28 октомври, 2012) го одржа во Домот на АРМ.

 

Оркестарот првпат во Македонија го изведе Kонцертот за виола и оркестар на Емил Табаков, кој самиот го водеше оркестарот. Солистички настапи еден од најистакнатите руски виолисти на денешницата Александар Земцов, кој бил солист и при светската праизведба на овој концерт во Софија во март годинава.

На концертот беше изведена и Симфонијата бр. 2 од Александар Скрјабин, напишана во „црвениот“ тоналитет Ц-мол.

You May Also Like