Магионичарите реагираат: Медиумите нe бојкотираат!

Реакција до медиумите,

На ден 01.09.2012 година беше одржан регионален балкански магионичарски конгрес во City hall (екс Хард Рок), Скопје.

Македонската асоцијација на магионичари, НМАМ тимот, домаќинот и организатор на овој настан со ова изразува благодарност до cooltura.mk, и телевизиите Сител и Алфа, единствените медиуми кои возвратија со внимание на нашите покани упатени до сите познати и помалку познати медиуми, и при тоа посветија соодветен простор за промоција на овој битен настан одржан на наше македонско тло.

Меѓутоа, десетина дена потоа, не стивнува разочарувањето во редовите на организаторот на балканскиот магионичарски Конгрес 2012, произлезено од типичното игнорирање на медиумите во врска со неговото одржување. Имено, доколку функцијата на медиумите е да пренесеуваат информации до јавноста и на тој начин да го градат јавното мислење, ова е само доказ за нивниот селективен пристап за пренесување на информациите. Од тука и парадоксалните состојби кои произлегуваат од несоодветното информирање на граѓаните или другите соседни медиуми повеќе да информираат за настани одржани на НАШЕ ТЛО.

На пример, бугарската национална ТВ најде за потребно да одвои 15 минутен простор на својата телевизија во врска со овој настан, заради присуството на своите бугарски магионичари со што ни даде на значење претставувајќи го настанот како НЕВИДЕН ЕВРОПСКИ СПЕКТАКЛ, а наспроти ваквите карактеристики, нашите македонски медиуми ни ја изразија почитта преку нивното колективно МОЛЧЕЊЕ, со чест на исклучоците, ТВ Сител ,ТВ Алфа, и интернет порталот cooltura.mk .

Ова е само уште една потврда дека селективниот пристап при објавувањето на информациите, е штетен по ентузијазмот на луѓето кои како дел од тимот на организаторот кои посветија несебична енергија и време при креирањето на целокупната манифестација, оставени и заборавени од сите државни органи, медиуми, пишани и непишани, раководејќи се само и единствено од сопствената визија и креација.

Заради голема резигнираност на НМАМ тимот од молкот на медиумите за Конгресoт 2012, со ова им изјавуваме голема благодарност на ретките визионери и подржувачи на овој голем спектакл кој со својот придонес направија истиот да биде можен, а тоа се: Пивница Стар Град, Фотокопир Тони, Модно студио Црнокрак, Котиледон Продукција, City hall, Солопром, Avers, Хотел Ani.

Голем поздрав до целата македонска јавност и сите наши фанови, кои и понатаму можат да не следат единствено на нашите интернет портали, знaчи само виртуелно! Магично…

NMAM TEAM.

You May Also Like