Впечатливиот сликарски колаж на Станковски во МСУ

Во Музејот на Современа уметност во Скопје во петокот (1 март) беше отворена голема ретроспективна изложба на Ацо Станковски, еден од најреномираните современи македонски уметници. Во исто време беше промовирана и монографија посветена на неговото творештво.


Неговата ретроспективна изложба е импозантен колаж од 160 дела кои се создавани во бурниот период на интелектуалната и критичка перцепција на реалноста на авторот – истакна на отворањето на изложбата министерката за култура Елизабета Канческа Милевска.

Исклучителната уметничка и историска вредност на делата на Станкоски е забележана и во монографијата чиј автор е Владимир Величкосвки. На нејзините  страници се содржани релевантни поглавја од творечкиот пат на Станковски.

Опусот на Александар Станкоски е од исклучително значење за развојот на македонската ликовна уметност, бидејќи токму како автор, со својот индивидуален пристап и како една од клучните личности поврзани со формирањето и активноста на авангардната група „Зеро“, направи пресврт во македонското современо сликарство и отвори ново поглавје од неговиот развој.

Делата на Александар Станкоски  се наоѓаат во повеќе национални и приватни галерии и музеи во Европа и во САД, како и во познатиот Музеј на модерната уметност Лудвиг во Виена.

You May Also Like