Изложбата „Париз те сакам“ во Чифте амам

Во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, на 24 март 2014 година (понеделник) во 13 часот ќе се отвори изложбата Париз, те сакам.

Nove Frangovski

Изложбата „Париз те сакам“ во репрезентативниот простор на Чифте амам е организирана по повод Светскиот ден на франкофонијата и со себе носи уште една придобивка повеќе во насока на продлабочување на искреното пријателство на македонскиот и францускиот народ.

pariz te sakamНа изложбата се претставени делата на 41 македонски уметници, кои со поддршка на Министерството за култура на РМ во текот на изминатите години имаа можност да остварат двомесечен студиски престој во „Меѓународниот град на уметностите“ во Париз, светската метропола на уметноста.

Министерството за култура на Република Македонија, почнувајќи од 2002 година, досега овозможи претставување на повеќе од 100 уметници кои остварија размена на искуства со уметниците од Франција, како и од другите држави, имаа можност за контакти и посети на институциите од областа на културата во Париз, како и договарање на соработка со соодветни галериии.

Република Македонија од 2006 година е официјално членка на меѓународната организација на Франкофонијата каде преку бројни активности доследно ги промовира и афирмира вредностите на франкофонските земји и дава свој придонес во остварувањето и развивањето на дијалогот меѓу културите.

Adobe Photoshop PDFИзложбата е иницирана од Министерството за култура, а е во организација на Националната галерија на Македонија.

Изложбата ќе ја отворат г-ѓа Елизабета Канчевска – Милевска, министер за култура на РМ и г-ѓа Лоренс Оер амбасадот на Република Франција во Република Мaкедонија.

Miroslava Trujkanovic

You May Also Like