Германецот Маркус Бојтер со диџеј сет во Куманово

OffPop во соработка со НВО Домино ви го претставуваат германскиот артист Маркус Бојтер (Marcus Beuter) од Германија, кој премиерно ќе и се претстави на македонската публика со свој сет  во живо,во кумановскио клуб Wire во сабота (17.03.2011 година).

Локална live поддршка од Мarx од кумановскиот бенд 01 Plant, како и дј сетови на Јане и Мартчин од OffPop. Ден потоа, на 18.03 (недела)  и во Скопје, на Канал 103 во емисијата „Ако никој не свири“. Локална поддршка од страна на Тони Димитров.

____________________________________________

Маркус Беутер (Marcus Beuter) е роден 1968 година во Вупертал (Wuppertal), Германија.

По завршувањето на основното училиште се преселил во Хамбург, каде што работел во администрација. По неколку години се повлекол во природата. Моменталното живеалиште му е дрвена колиба во една шума. Таму и твори. Патувал низ Европа, Иран, Пакистан, Лаос, Виетнам, Индија, Индонезија, Гамбија, Сенегал, САД, Грузија и Ерменија. Создава архива на звучни снимки, собрани од неговите патувања.

Од 2001 година почнува да се интересира за уметноста на звукот. Во 2003 година ја основа издавачката куќа fragmentrecordings која објавува неколку изданија. Беутер е самоук звучен уметник, композитор на електро-акустична музика и импровизатор. Од 2005 година изведува звучни инсталации, понекогаш во соработка со скулптори и визуелни уметници. Од 2008 настапува во живо со импровизирана електронска музика, заснована на неговите звучни теренски снимки. Членува во Cooperativa Neue Musik, DEGEM, триото TATUNTAT, триото Beuter, Höger, Schwieger и во Ensemble Theatrum Somnium Medusae. Соработува со филмаџии и режисери.

Инсталации, мешани медиуми и филмови:

fragments of new york   2005
robert   2006
eisen   2006
im namen der lippischen rose    2006
panta rhei    2007
der letzte tanz   2007
die kunst – das leben   2008
faszination maschine – der mensch in der reflektion   2009
keep it clean and tidy   2009
überdruck    2009
spiegelungen – bilder einer klangreise   2009
kelimutu     2010
letzte nacht   2010
erba che canta – il suono  segreto della natura   2010
squaring the circle  2010
urban interventions – headphone travels no 1    2011
rhetororio   2011
sitting in a glass house – skimming stones   2011
eterna presenta – alla presenza del vesuvio   2011
auguries of innocence    2011
sound lines   2011/2012

Фестивали:

Diagonale 2006 / 2008 / 2010, Билефелд, Германија
Lange Nacht der Museen, Билефелд, Германија
Lange Nacht der Kunst, Гутерсло, Германија
Filmfestival Miden, Каламата, Грција
plattform #7 [no budget], Тубинген, Германија
Zeppelin 2009, Барселона, Шпанија
Lange Nacht der Musik Münster, Германија
soundgate, Алборг, Данска
NoiseFloor Festival, Стафордшир, Велика Британија
Hilltown New Music Festival, Ирска

Настапувал во живо во Ерменија, Чешка, Германија, Унгарија, Романија, Турција.

Настапувал заедно со: With Willem Schulz, Annabella Eschengerd, Stan Pete, Angelika Höger, Franko Frankenberg, Peter Alexius Worringer, Beate Kortenkamp (сите од Германија), Olga Nosova, Alexei Borisov, Ilia Belorukov (Русија), Radim Hanousek, Ivan Manolov (Чешка), Avant’n’Gard, Norzeatic (Романија), Florent Merlet (Франција), Robert Reigle (САД), Dominik Grenzler (Шведска), Giray Gürkal (Турција).

You May Also Like