Веле Смилевски ќе се закити со меѓународната награда „Златен прстен“

Меѓународната награда „Златен прстен“ денес (среда, 29.02.2012 година) ќе му биде доделена на писателот Веле Смилевски во Културниот центар „Феникс“.

Наградата ќе му биде доделена за значаен книжевен опус, а Смилевски ја добива за неговите најнови поетски книги и критичко-есеистички дела. Одлуката ја донесе жири во состав: Маја Јакимовска-Тошиќ, Христо Петрески и Трајче Кацаров.

– Наградата му се доделува на писателот Веле Смилевски за неговиот мошне специфичен, оригинален и впечатлив поетски исказ, но и за студиозните, продлабочени и сеопфатни остварувања со литературни критики и есеи. Смилевски е трпелив и истраен автор, кој зазема посебно место во македонската литература, испишувајќи значајни авторски страници, но и публикувајќи аналитички истражувања за македонската литература, се објаснува во образложението на жирито.

Врачувањето на наградата е во рамки на Фестивалот на чајот и читањето. За  најновата стихозбирка на Смилевски „Забранета книга“ ќе говори Христо Петрески. Со оваа интернационална книжевна награда досега се закитиле Милан Ѓурчинов, Петре Бакевски, Светлана Христова-Јоциќ, Васил Тоциновски, Ферид Мухиќ, Момо Капор, Владислав Бајац, Ева Рас, Радомир Андриќ, Фиона Самсон  и Петар Опачиќ.

You May Also Like