Ален Реџепагиќ со инсталацијата “Крик” Учествува на „Сараевска зима“

Македонскиот уметник Ален Реџепагиќ со инсталацијата “Крик” учествува на 30. по ред Интернационален фестивал “Сарајевска зима” БиХ, што од вчера до 10 март ќе се одржи во галеријата “Нови храм”.

krik_alen_redzepagic

Рецензентот, историчарот на уметноста Конча Пирковска за инсталацијата ќе истакне дека неговите протагонисти се анонимни субјекти=објекти од кои, и пред кои замижуваме, се плашиме, не за нив, туку за себе, зашто во Тие-Другите, се препознаваме себеси, зашто Тие, сме Ние. Тие ја претставуваат другата страна на нашата мрачна огледална слика, која е одраз на емотивната празнина во која отсуствува нашата одговорност, солидарност и милоср­дие кон Другите.

Ален Реџепагиќ роден е во 1973 во Скопје. Дипломирал на Факултетот за ликовни уметности во Скопје во класата на проф. Беди Ибрахим. Член е на Друштвото на ликовни уметници на Македонија. Работи во повеќе медиуми – скулптура, инсталација, сликарство.

Досега реализирал четири самостојни и повеќе групни изложби (Скопје, Охрид, Гевгелија, Р. Бугарија).

Во 2007 година учествувал на интернационалниот симпозиум за скулптура од дрво во Јасна Полјана – Р.Бугарија. Добитник е на годишната награда за скулптура на ДЛУМ – “Јордан Грабул” (2010). Живее и работи во Скопје.

You May Also Like