Започнува „Битола Шекспир Фестивал“ 2019

По 7-ми пат епско патување во Битола на Интернационалниот Шекспир Фестивал, оваа година под мотото:

 „…И на крајот вистината ќе се дознае“ …. „ …In the end truth will out“

Од 23-ти до 28-ми јуни, Шекспир живее во Битола.

                                                                                                                  

23.06.2019 НЕДЕЛА

20:00 ч

ГОЛЕМА СЦЕНА НУ НТБ

ХНК СПЛИТ-  ХРВАТСКА

„КРОТЕЊЕТО НА ФУРИЈАТА”

Режија:  ИВАН ПЛАЗИБАТ

 

24.06.2019 ПОНЕДЕЛНИК

10:00 ч

ФОАЈЕ НА НУ НТБ

РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА

„ИЗМИСЛИ ГО ШЕКСПИР”

Модератор: БИЛЈАНА КРАЈЧЕВСКА, драматург

Шминкер:  САШО МАРТИНОВСКИ

20:00 ч

ГОЛЕМА СЦЕНА НУ НТБ

IMPERFECT DANCERS COMPANY- ИТАЛИЈА

„ЛЕЈДИ МАКБЕТ”

Режија : ВОЛТЕР МАТЕИНИ И ИНА БРОЕК

 

25.06.2019 ВТОРНИК

12:00 ч

НОВА СЦЕНА НУ НТБ

„I HATE SHAKESPEARE”

Драмска аматерска група Гимназија „Јосип Броз Тито”-Битола

 

20:00 ч

ГОЛЕМА СЦЕНА НУ НТБ

IMPERFECT DANCERS COMPANY –  ИТАЛИЈА

„ХАМЛЕТ”

Режија: ВОЛТЕР МАТЕИНИ и ИНА БРОЕК

 

26.06.2019 СРЕДА

20:00 ч

ГОЛЕМА СЦЕНА НУ НТБ

NAVE 73 THEATRE –  ШПАНИЈА

,,ЈУЛИЈА и ОФЕЛИЈА, ДОЖИВОТНИ САМОУБИСТВА’’

Рeжија: АРОН ЛОБАТО

22:00 ч

НОВА СЦЕНА НУ НТБ

,,ШЕКСПИРИЈАДА’’

Факултет за аудиовизуелни уметности ЕСРА – Скопје

Класа по актерска игра на проф. ДЕЈАН ПРОЈКОВСКИ

Асс. АНДРЕЈ ЦВЕТАНОВСКИ

 

27.06.2019 ЧЕТВРТОК

12:00 ч

ФОАЈЕ НА НУ НТБ

Промоција на книгата,,ЗА МИЛОСТА РАЗМИСЛУВАЊА НА ШЕКСПИР’’ од ПИТЕР БРУК

Преведувач и издавач ДАРКО ЈАН СПАСОВ

Модератор БИЛЈАНА КРАЈЧЕВСКА, драматург

 

19.00 ч

МАЛА САЛА НУ ЦКБ

Проекција на КРВАВИОТ ПРЕТСОЛ (1957)

РЕЖИЈА AКИРА КУРОСАВА

Дебатно кино ,,Контра кадар’’ – Битола

20:00 ч

ГОЛЕМА СЦЕНА НУ НТБ

ARADI KAMARASZINAHAZ THEATRE COMPANY, ARAD – ROMANIA

THE CLASSICAL THEATRE “IOAN SLAVICI”, ARAD – ROMANIA

SHAKESPEARE FESTIVAL – GYULA CASTEL THEATRE

Aradi Kamaraszinhaz Theatre Company, Arad, Romania

The Classical Theatre “Ioan Slavici”, Arad, Romania

Shakespeare Festival – Gyula Castel Theatre

,,РОЗЕНКРАЦ И ГИЛДЕНСТЕРН СЕ МРТВИ’’

Рeжија: ТАПАСТО ЕРНО

 

28.06.2019 ПЕТОК

20:00 ч

ГОЛЕМА СЦЕНА НУ НТБ

ДРАМСКИ ТЕАТАР, СКОПЈЕ – РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

,,КРАЛ ИБИ’’

Режија: ВАСИЛ ХРИСТОВ

You May Also Like