Тања Балаќ со проекција на видеоинсталација „Вкрстени избори“ во Чифте амам

Самостојно претставување на уметницата Тања Балаќ ќе се одржи на 19 мај 2023 година, со почеток во 20 часот, во Национална галерија на Македонија, објект „Чифте амам“.

Станува збор за мултимедијален проект – видеоинсталација насловена „Вкрстени избори“ („Crossing Choices“, 2023), која се состои од слика, фотографија, инсталација и видео.
Текстот во каталогот за изложбата е на проф. д-р Ивица Џепаровски и се однесува на експерименталниот филм со наслов „Вкрстени знаци“ (“Crossing Signs”, 2023) оформен врз основа на ликовната подлошка на сликарските дела на Тања Балаќ и на анимацијата и визуелните ефекти на Никола Дрвошанов.
Филмот е неодамна селектиран од огромниот број пристигнати дела од страна на стручното жири во рамките на 13. издание на Интернационалниот фестивал за видеоарт „Магмарт“ од Неапол, Италија. На тој начин овој седуминутен филм, заедно со уште 31 сродно дело, стана составен дел од постојаната колекција на музејот „ЦАМ“ и на „Магмарт“, меѓународен фестивал на видеоарт на кој во изминатите години учествувале повеќе од 1.400 уметници од над 80 различни земји од светот.
На отворањето на изложбата во „Чифте амам“ ќе се обрати професор д-р Ивица Џепаровски.
Проектот е поддржан од Министерство за култура.

You May Also Like