Концерт на Хусеин Сермет со Македонската филхармонија

Вечерва (четврток, 29 ноември) Македонската филхармонија ќе го одржи вториот концерт од циклусот „Виртуози“. Како солист ќе настапи турскиoт пијанисти и интерпретатор на делата на Лудвиг ван Бетовен, Хусеин Сермет.

Сермет ќе се претстави со Концерт за пијано и оркестар бр.5 на Бетовен, за кој редовно е високо оценуван од музичките критичари. На програмата е и Симфонијата бр.3 на Јоханес Брамс. Ова е последната симфонија на Брамс за која музикологот Едуард Ханслинг по премиерата рекол дека уметнички се доближува до совршенството.

Концертот ќе се одржи под диригентската палка на Емил Тобаков од Бугарија.

You May Also Like