Oтворена изложба на виничките теракотни икони во Белград

Во Белград во боемска Скадарлија во галеријата на Куќата на Ѓура Јакшиќ отворена е изложба на ранохристијанските теракотни икони од Виничкото Кале на Музејот Теракота од Виница.

Презентирани се 12 копии од уникатните керамички релјефи од 5 и 6 век и осум банери на кои се презентирани 14 мотиви од иконите, кои сведочат за едно длабоко познавање на ранохристијанското учење во Македонија.

– Преку презентација на еден од најзначајните археолошки наоди на Балканот, ранохристијанските теракотни икони, кои се едни од најизложуваните артефакти од Македонија во светот, сакавме и во Белград на најдобар начин да го презентираме и афирмираме македонското културно наследство, изјави Јулијана Иванова директор на историскиот и археолошки музеј Теракота во Виница.

Со изложбата иконите ќе добијат уште поголема популарност, но и поголем интерес кај научната јавност, бидејќи за нив и после 40 години од откривањето сеуште постојат одредени мистериозности во врска со нивната намена и други научни прашања, кои сакаме на одреден начин да ги поттикнеме.

Изложбата е во рамки на манифестацијата „Денови на македонската култура во Белград“ и по повод одбележувањето на десетгодишниот јубилеј од формирањето на здружението на Македонци во Белград „Македониум“ .

Синиша Новевски скулптор и претседател на одборот за култура на Националниот совет на Македонците во Србија рече дека последна ваква значајна изложба на Виничките икони одржана е во 1991 година во Белград.

Изложбата во Белград ќе трае до 6 декември, а нејзиното отворање го подржаа Министерствата за култура на Србија и на Македонија.

You May Also Like